Operațiunile de bază sunt:
CIOPLIRE
Materia primă (marmură, etc.) este aleasă, verificată, trasată; apoi se debitează la mașina de tăiat cu disc diamantat sau polizor unghiular (flex) la dimensiuni de semifinit. Se continuă cu înnoirea trasării, cioplitorie cu scule de mână diverse sau unele electrice până se ajunge la suprafața finită ebosată. Urmează un proces manual de șlefuire – lustruire a suprafețelor văzute, ceruite și supralustruite. Piesa este gata.
PREASAMBLARE
Piesele, în forma finită ebosată, unde este cazul, se preasamblează pentru corecturi repetate până ajunge la ansamblul de piese proiectate și se continuă cu șlefuire, lustruire, etc.
PROFILARE MECANIZATĂ
Pentru piese care sunt de serie unică la metru liniar sau volumetrice: baluști, coloane, profile (muluri) pentru fațade, etc. se folosește tehnologia de profilare cu freze diamantate pentru mașini unelte uzinale sau pe strunguri și mașini de frezat.
CAROTARE GĂURIRE
Această operațiune se execută și pe mașini unelte uzinale dar și (în unele cazuri) cu scule electrice de mână.
ÎNTARSIERE
Compoziții decorative cu plăci de marmură de diferite culori și nuanțe montate prin decupare negative, pe fond și introducere piesă, decupată pozitiv, de altă culoare. Se face chituire în rosturi și ramforsare pe spate cu rășini și fibră. Urmează șlefuire și lustruire față, apoi ceruire.
ȘTANȚARE
Suprafețe cu placaj ștanțat se obțin prin stratificare, vertical succesivă de mici cupoane de placaj rupte, prin forfetare la ștanță. Se pune în valoare aspectul matarialului în ruptură.
SCULPTURA DECORATIVĂ
Se urmează de la cioplitorie până se obține un bloc semifinit în care se înscrie volumetric piesa finită, cu un adaos de prelucrare. Urmează trasarea cu ajutorul șabloanelor sau mulajelor de ipsos. De aici începe operațiunea de golire a materialului până aproape de suprafața finită, tot cu scule și mijloace de cioplitorie. Apoi intervin operațiunile propriu-zise de sculptură decorativă, cu ajutorul ciocanului cu aer comprimat și scule diverse specifice, frezări, verificări minuțioase și corecturi repetate până la suprafața finite ebosată. De aici, se trece la procesul de șlefuire-lustruire.
SCULPTURA ARTISTICĂ
Se pornește de la dorința clientului pe care o dezbate maestrul până la forma finită. Se face un mulaj din lut pe care se studiază și se prezintă clientului. După aprobare se transpune în ipsos. Acesta este modelul pentru lucrarea comandată. De regulă, după alegerea materialului, se trimite piesa (blocul) la cioplitorie pentru a fi ușurata piesa de cât mai mult material.
Maestrul continuă de aici cu scule și mijloace specifice prin copiere în puncte a mulajului pe piesă. Se convoacă clientul în diferite stadii pentru eventualele corecturi și se continua lucrul artistic până la suprafața ebosată (rugoasă). De aici piesa trece în atelierul de șlefuire – lustruire pentru ajungerea la finisajul impus. Mulajele se păstrează la firmă.
CREAȚIE MODELE ȘI TEHNOLOGII NOI
Avem preocuparea specială pentru a satisface cerințele de forme neconvenționale ale clientului cu propuneri sub formă de prototipuri eventual antrenăm în procesul de creație și clientul. Elaborăm procese tehnologice inedite pentru realizarea unor piese, finisaje sau ansambluri greu de imaginat a fi produse cu mijloace obișnuite.
MONTAJ PIESE FINITE
- Placări diverse masive: ancadramente, cornișe, brâie, balustrăzi, coloane, capitele, soclu, frize, monumente funerare, amenajări complexe la loc de veci, etc.
- Fântâni arteziene, diverse.
- Șeminee, barbeque.
REAMENĂJĂRI, RENOVĂRI, REPARAȚII, ÎNTREȚINERE
Activități în ateliere
- Depozit ”de mână” materie primă
- Debitare la mașina de tăiat
- Cioplitorie
- Strungărie
- Șlefuire-lustruire
- Lucrări artistice
- Recondiționare
- Carotare
- Ștanțare